Så tar du ett bra lån

Lån kan vara komplexa med avgifter och räntor. Men genom att vara påläst om effektiv ränta och om lån från https://företagslån.io i stort ökar du oddsen för att du hittar ett bra lån.

Om du ska låna pengar vill du förmodligen se till att du får ett så bra lån som möjligt. Ett bra låneerbjudande kan du hitta genom att lägga ner lite tid på att leta efter attraktiva lån. Det kan skilja mycket i kostnad mellan olika lån även om vissa låneerbjudanden till första anblick ser lika ut.

Hitta ett billigt lån
Även om ett lån har en låg ränta betyder det inte per automatik att det är ett billigt lån. När alla avgifter och allt annat är inräknat i lånet kan kostnaden bli hög. Därför ska du alltid ha koll på den effektiva räntan. Den effektiva räntan är räntekostnader och alla avgifter. När du kollar på ett lån ska alltid den effektiva räntan framgå. Kika på om det tillkommer några uppläggningskostnader och aviavgifter när du ska ansöka om ett lån. En uppläggningsavgift är en administrativ kostnad som inte sällan tas ut när du tecknar ett lån. Aviavgifter tas av vissa långivare ut när de hanterar fakturor. En del långivare tar endast en aviavgift om fakturan skickas ut via post medan andra tar betalt för autogiro och e-faktura.

Lånets månadskostnad
Hur mycket ett lån kommer att kosta dig varje månad avgörs av hur snabbt du vill och kan betala tillbaka lånet. Ju kortare avbetalningstid du väljer desto högre blir månadsavgiften. Tänk på att den totala kostnaden kan bli lägre. Välj alltid en återbetalningstid som passar ihop med din ekonomi. Många långivare har en lånekalkyl på sin webbsida som du kan använda för att enkelt se vad månadskostnaden blir för olika låneperioder. Det är ofta bra att det finns möjlighet att kunna amortera av lite extra på lånet kostnadsfritt om du får möjlighet. Om du skulle få bättre ekonomiska förutsättningar kan det vara skönt att betala av lånet snabbare och då vill du inte att det ska tillkomma någon avgift.

Räntekostnader
Räntekostnaderna är alltid störst i början av lånet om du har rak amortering. I tak med att du betalar tillbaka pengar på lånet minskar räntekostnaderna och då även dina månadskostnader. Räntekostnaderna blir lägre om du kan betala tillbaka pengarna snabbt.

Ekonomiska förutsättningarna för ett lån
Oavsett vilka villkor du får för ett lån är det av största vikt att du känner dig trygg med att du kan amortera på lånet. Beroende på storleken på lånet är månadskostnaden för lånet något du kan komma att ha en längre tid. Att alltid ha utrymme i ekonomin för en högre ränta och för oförutsedda händelser är viktigt att ha. Ta reda på vad en räntehöjning skulle innebära för dig men även vad som skulle hända med ekonomin om du får en lägre inkomst.