Sökmotoroptimering med hjälp av externa webbplatser?

Går det att komma högt upp på Google utan att optimera sin egen webbplats? Ja, med hjälp av sökmotoroptimering av externa webbplatser som fyller samma funktion. Ett arbetssätt som både har sina fördelar och nackdelar.

En annan webbplats optimeras för din tjänst

Det finns flera tillfällen då externa webbplatser kan användas för att ranka högt på ett, eller flera, specifika ord. Detta istället för att den egna webbplatsen tar dessa positioner. Ett exempel är när ett företag har många olika tjänster och därmed har svårt att ta positioner på Google på alla dessa.

Så går det till – ett exempel:

Stina driver en städfirma i Sundsvall och erbjuder en rad olika städtjänster så som hemstädning, flyttstädning och fönsterputsning. Detta presenteras även på hennes hemsida men hon vill få mer kunder och vänder sig till ett SEO-bolag (vilka jobbar med sökmotoroptimering). Framförallt vill hon få fler kunder inom flyttstädning.

De föreslår att Stina betalar för en tjänst som innebär att SEO-bolaget skapar webbplatser enbart inriktade mot flyttstädning i Sundsvall. I och med den smala inriktningen, samt den kompetens som SEO-bolaget har, kan denna webbplats snart ta fina placeringar på Google.

Sidan byggs med liknande färger som Stinas städfirma och det är även hennes loga, telefonnummer, mailadress m.m. som används. Inom några månader har hon därmed en webbplats som rankar mycket högt på ”flyttstädning Sundsvall” som därmed även får trafik och konverterande offertförfrågningar.

Två fördelar

Att jobba med externa webbplatser inom sökmotoroptimering har minst två tydliga fördelar.

  1. Riskerar inte egna positioner

Oavsett vilket arbete som sker så tas ingen risk med den egna webbplatsen. Därmed går det även att vara lite mer ”aggressiv” i sitt arbete. Skulle webbplatsen straffas av Google kan en ny byggas upp.

  1. Lättare att ta placeringar med smalt ämne

Det är överlag lättare att ta bra placeringar på Google med webbplatser som helt och hållet handlar om ett enda ämne. Framförallt kommer startsidan i detta fall handla om ”Flyttstädning i Sundsvall” och inte städning överlag.

För Fia blir det också tydligt att den externa webbplatsen vänder sig till kunder i Sundsvall trots att hennes städfirma genomför jobb på många olika platser i Sverige.

Två nackdelar

  1. Skapar mindre merförsäljning

Om en sida enbart handlar om en enda produkt eller tjänst är det svårt att få en merförsäljning när kunden besöker sidan.

  1. SEO-bolaget äger (oftast) sidan

Det är mycket vanligt att SEO-bolagen äger dessa sidor och sedan enbart hyr ut dem till E-handels eller tjänsteföretag. Därmed har företaget i alla fall inte kontroll på sin sökmotoroptimering och kan behöva betala relativt mycket för de placeringar som erbjuds via dessa externa sidor.