Tips när du ska ta bort mossa på ditt tak

När man ska utföra en taktvätt och ta bort mossa från taket som vuxit där ett tag så är det flera saker man måste se över innan man börjar annars riskerar man att göra misstag som kan kosta mer än dom smakar. Att använda en högtryckstvätt till exempel vid sin taktvätt är inte alltid ett bra val då det finns flera risker med detta.

När ska man inte använda en högtryckstvätt?
Både företag och privatpersoner som gör en taktvätt tror ofta att det alltid går att använda en högtryckstvätt till alla syften vid en taktvätt, detta stämmer inte. Om det är så att det vuxit mossa och olika sorters lavar så är det så att de har slagit rot i dina tegelpannor.

Absolut så kommer ditt tak bli fin efter din taktvätt med en högtryckstvätt men eftersom att mossan och lavarnas rötter fortfarande finns kvar så kommer det snabbt att fortsätta växa igen. Det kan till och med vara så att det växer ännu mer nästa gång då du bara har spridit runt mossans sporer när du tvättade.

Vad ska man använda för vatten och tryck vid en taktvätt?
Det finns något som kallas för ångtvätt som vissa firmor använder sig av vid en taktvätt för en del tak. Ångtvätten är mycket snällare mot taket jämfört med en högtryckstvätt och den förbrukar bara 7 liter vatten på en minut. Den har inte alls lika högt tryck som en högtryckstvätt för att inte riskera att skada taket och vattnet i ångtvätten är 135 grader varmt. Efter det att man använt en ångtvätt vid sin taktvätt så måste man däremot behandla taket inför takmålning https://gbgtakochfasad.se med ett medel som gör att mossan inte kommer tillbaka. Det är inte alla tak som klara detta och man ska vara noga med att tänka på vilket tak man har och vad det klarar när man ska göra en taktvätt.

Att bara använda medel i en taktvätt och inte ta bort mossan först
Det låter kanske lockande att koppla i trädgårdsslangen och bara spruta på medel istället för att avlägsna mossan först i sin taktvätt. Det finns många medel på marknaden som marknadsför sig såhär. Dock så brukar det bli för dåligt kombination i blandningen av vatten och medlet för att det ska hålla måttet. Har du mycket mossa så kommer inte medlet ner så djupt i mossans rötter att den tar död på mossan genom att bara spruta på utan att först ta bort den. Om du har sett på vissa tak efter en taktvätt så kan man se att taket skiftar lite i färg, det kan vara på grund av dessa medel som sprutas på och blandningen av medel och vatten fluktuerar och fräter mer på taket på vissa ställen än andra. Detta är alltså inte att rekommendera.