Det här är en autoklav

Vad är en autoklav, vad används den till, var och varför? Har man aldrig tidigare hört ordet autoklav kan man heller inte räkna ut vad det är för något, i alla fall inte enbart genom att höra namnet. Genom en snabb sökning på nätet kan man se att det är någon form av apparat som är vanlig att använda bland annat inom sjukvård. Lär mer om vad en det är, var och varför den används här!

Vad används en autoklav till?

Så vad är då egentligen en autoklav, mer ingående? Den som gjort den ovan nämna sökningen på nätet har säkert sett att det finns olika modeller, både cylinderformade och rektangulära, som påminner lite om en diskmaskin. Enkelt förklarat kan man säga att det är en slags diskmaskin – dock lite mer avancerad.

En autoklav används däremot inte för att rengöra saker, utan för att sterilisera dom. Det innebär att bakterier dödas och detta sker genom tryckkokning vid en viss temperatur och under en viss tid. Hur temperaturen och tiden regleras beror på vad det är för något som ska steriliseras men generellt är temperaturen över 100 grader Celsius och ”koktiden” inte mer än ett par minuter.

Det är alltså ett snabbt, smidigt och enkelt sätt att sterilisera saker med – och exakt vilka saker kan du läsa om längre ner.

Här kan den användas

En autoklav kan användas på väldigt många ställen och har du någon gång besökt en tandläkare, vilket du troligen har, en veterinär, en tatuerare eller någon annan yrkesgrupp som måste arbeta med steriliserade verktyg så har du kanske sett en skymt av den där diskmaskinsliknande apparaten.

Autoklaver är särskilt vanliga inom sjukvården där det finns höga krav på steriliserad utrustning. Här finns ofta större modeller med högra kapacitet, då det är mycket som behöver steriliseras dagligen.

Hos till exempel en tatuerare eller hos en fotvårdsterapeut, som också behöver sterilisera sina verktyg, finns ofta en mindre bordsmodell – alltså den som påminner lite om en diskmaskin till utseendet.

Köpa en autoklav

Har din verksamhet behov av en autoklav finns en del att välja bland vid ett köp. Fundera över hur behovet ser ut – hur mycket måste få plats och hur ofta kommer den behöva användas? Generellt lägger man verktyg eller instrumenten som ska steriliseras på en bricka och sätter in i autoklaven och det är både enkelt och snabbt att genomföra.

Programmen är som tidigare nämnt snabba och man kan lätt köra flera omgångar om det behövs. Vill man få plats med mer åt gången kan man behöva välja en större modell än bordsmodellerna men då får man såklart också betala mer.

En autoklav som kan placeras direkt på ett bord eller en bänk kostar mellan ca 12 000 – 20 000 men det kan såklart finnas både billigare och dyrare varianter att hitta – det finns sådana som kostar uppemot 100 000 kronor trots att modellen är liknande. Läs på och jämför, fundera över ditt behov och lär dig mer om apparaten och hur den fungerar innan du genomför ditt köp.