Renovera badrum i bostadsrätt – Visst har du tänkt på att …

Bor du i bostadsrätt och vill göra en större badrumsrenovering? Har du koll på vem du bör kontakta, vilka försäkringar som gäller och vilka ekonomiska bidrag du kan få? Eftersom föreningen äger bostaden (du äger rätten att bo där) så är det stora skillnader mot att göra en badrumsrenovering i en villa.

  1. Golvbrunnen är gränsen

I en bostadsrätt är du som boende ansvarig för vissa delar av bostaden medan föreningen är ansvarig för andra delar. Generellt kan man säga att gränsen går vid golvbrunnen. Du är därmed ansvarig för kakel, klinkers, tätskikt m.m. De rör som är inbyggda i fastigheten från början är däremot föreningens ansvar. På så vis möts de två ansvarsområdena precis vid golvbrunnen.

Ska golvbrunnen flyttas bör man även fråga om föreningen eller medlemmen ska betala detta. Är det ett hus som är byggt på 70-talet eller 80-talet är golvbrunnen av äldre modell. De golvbrunnar som finns behöver inte bytas ut men om en badrumsrenovering sker måste även brunnen bytas. Detta är därmed något som föreningen kan vara med och betala för.

  1. Försäkringar

Som bostadsrättsinnehavare bör du ha en hemförsäkring samt bostadsrättstillägg. Det finns däremot föreningar som har tecknat försäkring där detta tillägg ingår för alla medlemmar. Därmed behöver man inte själv teckna bostadsrättstillägget för renovera och badrumsrenovering. Hör med styrelsen vad som gäller och kom ihåg att tillägget behövs oavsett om du tänkt renovera eller inte.

  1. Är stambyte på G?

Kontrollera även med styrelsen är stambyte är planerat. Om du gör en badrumsrenovering och får ett lyxigt badrum så kan hela renoveringen behöva göras om när stambytet genomförs. Visserligen ska föreningen då återställa badrummet men det sker då oftast till en standardnivå. Man kan alltså inte förvänta sig få exakt lika som tidigare.

Vad kan man göra för att minska riskerna?

Genom att kontakta styrelsen i föreningen, långt innan man kör igång med sin badrumsrenovering, kan man hitta lösningar och ha dialog kring otydliga frågor. Det är en av de viktigaste punkterna. En annan är enbart anlita auktoriserade företag.

I det fall auktoriserade hantverkare gör badrumsrenoveringar i vasastan lämnas alltid ett våtrumsintyg som bevisar vilket arbete som utförts, av vem och när. Ett intyg som därmed kan överlämnas om bostaden säljs och som intygar att hantverkarna följt gällande byggregler inom branschen.

Skulle det trots allt bli en vattenskada så innebär detta våtrumsintyg att ansvaret hamnar på det företag som genomfört denna badrumsrenovering. Ansvaret hamnar alltså inte på dig som ägare om oturen skulle vara framme.

Var även alltid försiktig med det ytskikt som finns i ditt badrum. Allt för många får onödiga vattenskador efter att ha borrat hål i kaklet för att sätta upp krokar. Självklart kan man borra i kaklet och sätta upp hyllor, krokar m.m. men de som är ovana kan göra detta på fel sätt och ge fukten möjlighet att tränga sig in. Be de hantverkare som gör renovering i badrummet att även sätta upp krokarna – då sker det med större sannolikhet bättre. De jobbar trots allt med att skapa säkra fuktspärrar hela dagarna.