Optimera ditt sökresultat i Google med ”Nollan” och ”FAQ”

Sökmotoroptimering handlar inte enbart om att ta bra positioner på Google. Det handlar även om att optimera dessa positioner så att de genererar så mycket trafik som möjligt. Ibland kallas detta för SERP-optimering.

Ett sökresultat i Google består i grunden av en titel och en description. Det kan exempelvis se ut på följande sätt:

Evas skobutik – Billiga skor till alla åldrar

Hos Evas Skobutik i Malmö kan du hitta kända sportmärken som Reebook och Nike. Välkommen till Malmögatan 3B.

FAQ

FAQ är en ändring som innebär att vanliga frågor inte bara presenteras på webbplatsen utan även direkt i sökresultatet. Därmed kan de som använder Google få svar på allt från öppettider till leveranstider redan i sökresultatet utan att behöva gå in på hemsidan.

Genom att jobba med sökmotoroptimering och optimera en sida för exempelvis ”hotell Stockholm” och sedan lägga in FAQ på sidan mot just detta skapas en tydlig fördel.

I Googles sökresultat kommer frågorna att presenteras direkt under SEO för titel och description. Med andra ord kommer sökresultatet ta större plats och även dra till sig blickarna. Det i sin tur innebär att fler kommer att klicka in sig på sidan.

Se exempel genom att googla ”Billiga hotell i Stockholm” eller liknande sökfras. Hotellbranschen har varit mycket aktiva med att skapa FAQ för att därigenom ta del av dess fördelar.

”Nollan”

Sökmotoroptimering sägs handla om att komma högt, helst först, på Google. Men det går till och med att komma före förstaplaceringen. Placeringen kallas för Googles Utvalt Utdrag eller bara ”nollan”. En placering som både har sina fördelar och nackdelar.

Det som kännetecknar ”nollan” är att en tunn linje ramar in resultatet och att det är ett utdrag som svarar på en specifik fråga. Denna placering visas extremt sällan när sökningar sker efter specifika produkter utan oftare när sökningen sker som en fråga, eller att Google tolkar det som en fråga.

Det kan exempelvis vara ”Vad kostar Dplay?”. Den som söker är inte primärt ute efter en produkt utan enbart priset. Google kan i detta fall presentera svaret i en ruta högst upp. Ett kortfattat och informativt svar. Information som är utdrag från en webbplats.

Är det värt att jobba med sökmotoroptimering för att försöka ta denna plats? Det beror på…

Fördelen är att ett företag kan komma ”högst på Google” utan att egentligen ha en hög position. Det kan exempelvis vara ett företag som ligger 10:a på sitt sökord men får ”nollan” på en rad sökfraser tack vare att deras information är så tydlig på hemsidan.

Nackdelen är den uppdatering som Google genomförde i början av 2020. Den innebär att ett företag som har ”nollan” inte får någon vanlig plats i sökresultatet på första sidan. Förr kunde ett företag exempelvis ha första, tredje eller femteplats på ett sökord och samtidigt få nollan. Nu har detta ändrats så att de som har ”nollan” inte samtidigt får ha ett organiskt sökresultat på startsidan.

Eftersom många som söker på Google ser ”nollan” som en informationsruta så scrollar de vidare och klickar in sig på ett annat sökresultat. Därmed kan alltså trafik förloras.

Att veta om sökmotoroptimering ska ske för att få FAQ eller ”nollan” är alltså inte helt lätt. Bästa sättet är att prata med en SEO-byrå som kan avgöra den bästa vägen framåt.